Deniz Kahraman: Yuan'ın Değeri Üzerine (28.02.2014)

28 Şubat 2014 Cuma

Yuan'ın Değeri Üzerine (28.02.2014)

Deniz Kahraman

Çin ekonomik modeli yatırıma dayalı bir ekonomi olarak ifade edilebilir. Devlet yatırım yapıyor ve sonrasında talebin oluşması bekleniyor. Çin'in İhracat'a dayalı modeli zayıf ulusal para birimi ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Ekonomide genel kabul olarak görülmüştür ki, zayıf ulusal para birimi dolayısıyla üretilen ürünlerin fiyatı düşük oluşacak ve ihracat şansı artacaktır. Yuanın dolar karşısındaki değeri, Çin ihracatında ABD'nin payının %17,2 olması dolayısıyla önemli. Çin ihracatı ABD pazarında yerli üreticileri negatif etkiliyor.  ABD'nin toplam ithalatında Çin'in oranı ise, %19 seviyesinde.

Uzun zamandan beri bilinen bir gerçeklik, Çin Yuan'ın değerini düşürerek ihracata dayalı modeliyle büyümeye devam etmek istemesi, ABD ise, Yuan'ın Dolar karşısında değer kazanmasını ve ABD pazarında Çin mallarının hakimiyetinin azalmasını istemektedir.

Çin'de yatırımlar ağırlıklı olarak devlet kontrolünde yapılıyor, dolayısıyla hane halkı tarafına ücretler dışında bir gelir transferi şansı düşük. Bir diğer yandan hane halkının ihtiyaçları yıllardan beri kapalı bir ekonomik modele sahip olan ülkede gelişmekte olan diğer ülkelere görece yüksek. Gayrimenkul fiyatlarının tarihi yüksek seviyelere yükselmesi altında yatan nedenlerden biri de hane halkının  arazi edinememesi ve böylelikle konuta talep göstermesi olarak ifade edilebilir. Bu konuda çalışmamız yararlı olabilir. http://www.sankoanaliz.com/tr-TR/makale/cinde-konut-fiyatlari-neden-yukseliyor-.snk Gayrimenkul sektörü ekonomiye yeni kaynak sağlayan bir unsur olarak değerlendirilebilir, fakat fiyatların hızlıca geri çekilmesi ekonomiyi derinden etkileyebilir.


Çin, üretim odaklı büyüme modelinden, tüketim odaklı büyüme modeline geçiş sürecinde normal şartlar altında Yuan'ın değerini artırmaya yönelik bir aksiyon alması beklenebilir. Fakat, üretimin her alanında bulunan Çin'in iç talebi artırmak için iç piyasada fiyatlar genel düzeyini düşük tutması yeterli olabilir.
Çin'de tüketicinin yüksek kredi talebini kredi büyüme oranından anlayabilmek mümkün,  2010'da %35'lere kadar yükselen oran, Çin Merkez Bankası'nın sıkılaşma yönünde aksiyonlarıyla birlikte Ocak 2014 itibariyle %14,3'e gerilemiştir.

Bu çalışmada, yuanın değerinin yanı sıra Çin Merkez Bankası (PBOC)'nın Dolar/Yuan ticaret bandını genişleteceğine yönelik beklentileri ve piyasalara olası etkilerini değerlendireceğiz.

Çin'de politika yapıcılar yuanın küresel ticaret ve finanstaki kullanımı yaygınlaştırma amacıyla kur kontrollerini gevşetmesiyle, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) önümüzdeki çeyrekte yuanın işlem bandını 2 ye katlayabilir. PBOC 19 Şubat'ta yaptığı açıklamasında yuanın işlem bandının düzenli bir şekilde genişletilmesini hedefleri arasında ifade etmişti.
Kaynak: Bank for International Settlements
Yuan Ticaret Bandının Genişletilmesinin Amaçları
  • Yuanın değerini düşürerek ihracat avantajı sağlamak
  • Yuan Ocak 2014 itibariyle Dolar Yuan'a göre %12 değerli, trading bandının genişletilmesiyle değer kaybı sağlanmak isteniyor olabilir.
  • Yuanı zayıflatarak kredi büyüme hızını yavaşlatmak istiyor olabilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder