Deniz Kahraman: Kalmak Mı Zor Gitmek Mi

25 Şubat 2016 Perşembe

Kalmak Mı Zor Gitmek Mi

İngiltere Avrupa Birliği’nden ayrılabilir. İngiltere Başbakanı David Cameron 7 Mayıs 2015 tarihindeki genel seçimler öncesinde, AB üyeliğini 2017 yılına kadar referanduma götürme vaadinde bulunmuştu. Cameron’un partisi Muhafazakar Parti anketlerin neredeyse tamamı koalisyona işaret ederken, seçimleri beklenmedik şekilde tek başına iktidar olarak kazanmıştı.

Referandumun 23 Haziran 2016 tarihinde yapılması planlanıyor. AB üyeliği şartlarının yeniden görüşülmesi ve üyeliğin İngiltere’ye olan fayda ve maliyetinin değerlendirilmesi amaçlanıyor. AB ve İngiltere arasında gümrük birliği kapsamında gerçekleştirilen serbest ticaretin fayda ve maliyeti gözden geçirilebilir.

AB – İngiltere Ticari İlişkileri

İngiltere ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında ticaret bağları tarihsel olarak hep güçlü oldu. Küresel ekonomide değişimlere rağmen 2014 yılı itibarıyla İngiltere’nin AB üyelerine ihracatı toplam ihracatın %45’ine yakın. İngiltere’nin AB üyelerinden ithalatı ise aynı yıl itibarıyla toplam ithalatının %53’ü oranında. Aşağıdaki grafikte İngiltere’nin ticaret dengesi gösteriliyor. Grafikte AB’nin ticaret hacmindeki payının önemi görülebiliyor. İngiltere’nin AB ihracatı 2014 yılı itibarıyla 226.7 milyar sterlin seviyesinde. İngiltere böylelikle ticaret görüşmeleri kapsamında yapılacak müzakelerde avantajlı konumda görülebilir.

Piyasa Katılımcılarının Düşünceleri
Ekonomistler İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının Sterlin üzerinde ciddi etkisi olacağını düşünüyor. Sterlin referandum daha yapılmadan yıl başından bu yana G10 ülkeleri kurlarına göre %2 değer kaybetti. 20 Şubat Cumartesi günü Başbakan David Cameron’un referandum tarihini açıklaması değer kaybının hız kazanmasına neden oldu. Son durumda geçen hafta kapanışına göre parite %3 değer kaybetmiş görülüyor.


Bloomberg tarafından düzenlenen ankete göre, İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda 34 ekonomistin 29’u GBPUSD paritesinin 1 hafta içerisinde 1,35 seviyesi altına gerileyeceğini düşünüyor. Bu seviye en son 1985 yılında görülmüştü. 7 ekonomistin tahmini ise ayrılık kararının alınması durumunda paritenin hızla 1.20 seviyesi altına gerilemesi yönünde.

AB üyeliğinden ayrılmak gibi bir politik belirsizlik yaşanırken, İngiltere MB’nin faiz artırımına gitmeyeceği düşüncesi Sterlin’in değer kaybetmesinde etkili oluyor. AB’den ayrılık durumunda İngiltere MB’nin bu duruma faiz indirimiyle cevap vereceği düşüncesi de yaygınlaşıyor.

Sonuç ve Değerlendirme;
İngiltere Avrupa Birliği açısından önemli bir ticari partner konumunda. Dolayısıyla ayrılık kararı Sterlin üzerinde belirgin etki yaratabilir. 23 Haziran tarihine kadar yapılacak referandum anketleri piyasa tarafından yakından izlenebilir. Eğer ki, kamuoyu yoklaması ayrılık yönünde olursa, Sterlin’de oynaklık artabilir.

Deniz Kahraman

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder