Deniz Kahraman: Rusya'da Son Gelişmeler: Yeni Yaptırımlar (29.04.2014)

29 Nisan 2014 Salı

Rusya'da Son Gelişmeler: Yeni Yaptırımlar (29.04.2014)

Deniz Kahraman
Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçıların ülkenin doğusundaki Slovians kentinde olayları şiddetlendirmesiyle Batı Rusya'ya karşı tutumunu sertleştirdi. Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna'nın doğusunda provokatif eylemleri gerekçe göstererek Rusya'ya uyguladığı yaptırımları genişletti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada yaptırım listesinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresini içine alacak şekilde genişletildiği bildirildi. Yaptırım listesine 17 şirket ve yedi hükümet görevlisi eklendi. Bu kişiler arasında Petrol şirketi Roneft'in başkanı İgor Seçin, milletvekili Alexei Puşkov ve Sergei Çemezov da bulunuyor. Yaptırımlar kapsamında söz konusu kişi ve şirketlere vize yasağı uygulanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Avrupa Birliği'nin de Rusya'ya yaptırımları artırması yaptırım listesine 15 ismi daha eklemesi bekleniyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Willam Hague yaptırımlar konusunda görüşmelerin hala devam ettiğini, ancak bazı kişilerin mal varlıklarının dondurulması gibi var olan yatırımların genişletilebileceği açıklamasında bulunmuştu. Rusya ise, Ukrayna sınırında yaptığı askeri tatbikatı tamamlarken sınıra konuşlandırdığı 40.000 askerin sayısında bir azaltıma gitmedi.

S&P Rusya'nın Kredi Notunu Düşürdü

25 Nisan'da Kredi Derecelendirme Kuruluşu, Standard & Poors (S&P) Ukrayna sorunuyla yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya'nın kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin en alt düzeyi BBB- düzeyine düşürürken, görünümü negatif olarak belirledi.

Grafik, Rusya Borsa Endeksi, Tahvil, Ruble Fiyat Endeksi
Rusya hazine tahvilleri, borsa endeksi (MICEX) ve ruble S&P'nin kredi notu indirimi sonrasında düşüş kaydetti. 2027 vadeli hazine tahvilinin faizi 24 baz puan artış göstererek %9,6 seviyesine yükseldi. 1 Mart'ta başlayan Kırım olaylarından bu yana tahvil faizi 124 baz puan artış göstermişti. İlk grafikte siyahla Rusya borsa endeksi, maviyle hazine tahvil endeksi, kırmızıyla ruble gösterilmektedir. İkinci grafikte ise, siyahla CDS primi,  maviyle hazine tahvil faizi, kırmızıyla rublenin ileriye dönük (3o gün implied) volatilitesi gösterilmektedir. Grafikler Rusya'da risklerin arttığını ifade etmektedir.

Grafik, Rusya Büyüme Beklentileri
Bloomberg tarafından düzenlenen ankete göre, 12 ay sonrası için Rusya ekonomisinin resesyon ihtimali %50 olarak ifade ediliyor. Söz konusu gelişme Temmuz 2012'den bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor. Geçtiğimiz ay, resesyon ihtimali %45 seviyesindeydi. Rusya'dan sermaye çıkışı ilk üç ayda 50,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Sermaye çıkışları geçtiğimiz yılın aynı döneminde 27.5 milyar dolar, 2013 boyunca 63 milyar dolar seviyesindeydi.

Rusya'da 2014 yılı ekonomik büyüme beklentisi, içinde bulunduğumuz ayda 38 katılımcıyla yapılan ankette %1 gerçekleşti, geçtiğimiz ay 1,2% büyüme tahmin ediliyordu. 2014 yılsonu enflasyon beklentisi ise, geçtiğimiz ay %5,5 seviyesinde iken, bu ay %6 seviyesine yükseldi. Rusya Merkez Bankası 25 Nisan'da politika faizini beklenmedik şekilde %7'den %7,50'ye yükseltmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistler, ABD'nin yaptırım yönündeki sonraki aksiyonun direkt ekonomik yaptırımlar olacağını düşündüğü ifade etmektedir. Ekonomistler 10 Rus bankasının yanı sıra, 9 sanayi şirketinin ve 5 enerji şirketinin yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekiyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder