Deniz Kahraman: Japonya'da Enflasyon Yaratmak Neden Zor?

21 Eylül 2014 Pazar

Japonya'da Enflasyon Yaratmak Neden Zor?

Deniz Kahraman

Deflasyon, fiyatlar genel seviyesinin sürekli bir şekilde düşmesi durumudur.  Tüketicilerin bir mal veya hizmete olan taleplerinin bir türlü artmaması sorunsalıdır.  26 Aralık 2012'de göreve gelen Shinzo Abe yapısal bir sorunu aşmak üzere yola çıkmıştı. Çoğu yönüyle de başarılı oldu.

Toplumsal Yapı
1) Japonya'da 2014 itibariyle medyan yaş 46.1 seviyesindedir. Medyan yaş tanımı bir popülasyonun ortalama yaşını göstermektedir. Medyan yaşın 40+ üstünde olması yaşlı bir nüfus yapısını işaret etmektedir. OECD ortalaması ise 19 seviyesindedir.
2) Yaşlı nüfus yapısı iç talebin zayıf kalmasına neden oluyor.
3) Japon topraklarının %20'sinin tarıma elverişli olması tarihsel olarak kaynak için mücadele edilen bir ortamı da ortaya çıkarmıştır.
4) Japon toplumunda savaş kültürünün yerleşmiş olmasında da kıt kaynaklar etkili görülebilir.
5) Japon toplumunun tarihsel olarak kıt kaynaklara sahip olması toplumun tasarruf eğiliminin yüksek olmasında etkili görülebilir.

Japonya'da Finansal Sistem
Finansal sistem, fon arz edenlerle fon talep edenlerin organize veya organize olmayan biçimlerde bir araya geldiği günümüzde büyüklüğü ülkeler sınırlarını da aşmış bir mekanizmadır. Finansal sistem ekonomik yapı, sosyal yapı ve fiziksel mekandan da etkilenen çok boyutlu bir yapıya sahiptir.


Japonya Merkez Bankası tarafından, 23 Haziran 2014'te yayımlanan bir çalışma Japonya, Avrupa ve ABD'de finansal sistemin paydaşlarının finansal varlıklarını konu almıştır. Hanehalkı üzerine yayımlanan figür yapı açısından fikir verebilir.


Özet;
1) Tabloda görüldüğü üzere Japon hanehalkı toplam finansal varlıkları arasında hisse senetlerine %9,1 pay vermektedir. Avrupa'da bu oran %16,9, ABD'de %33,3 seviyesindedir.
2) Söz konusu farklılık ülkelerin demografik ve sosyal yapılarından da kaynaklanmaktadır. Japonya'da ağırlıklı olarak yaşlı nüfus riskten kaçma eğilimindedir.
3) Riskten kaçma eğiliminin toplumsal temellere de dayandığı ifade edilebilir.
4) Japonya'da riskten kaçma eğiliminin yüksek olması faizler seviyesine karşı hane halklarını duyarsızlaştırmaktadır.
5) Tarihsel olarak kredi talebi zayıf olan bir toplumda faiz mekanizmasıyla talep yaratılmasını beklemek oldukça güç bir durum olarak ifade edilebilir.

Yararlanılan Kaynak:

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder