Çin Merkez Bankası 11 Ağustos'ta aldığı kararla yuanın değerini %1,9 devalüe etme yolunu seçti. Söz konusu aksiyon "büyüme endişelerinin" bir işareti olarak değerlendirilebilir. Çin ekonomisi zayıf yuandan kısa dönemde destek bulabilir. Ancak, mevcut yapısal ekonomik sorunları çözemeyebilir. Çin'de ekonomi yönetimi "sert inişi" önlemek maksadıyla bir dizi önlem almaya devam ediyor.
Yuanın değer kaybetmesi Çinli hanehalkının dolar cinsinden alım gücünü düşürebilir. Böylelikle ithalat talebi gerileyebilir. Grafikte ülkelerin toplam ihracatının ne kadarını Çin'e yaptığı gösteriliyor. Avustralya, Güney Kore, Tayvan, Yeni Zelanda ve Japonya ilk sırayı alıyor.
Çin MB'nin beklenmedik şekilde referans oranı %1,9 düşürmesiyle birlikte Yuan iki yılın en keskin günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Güney Kore, Singapur ve Tayvan para birimleri de %1 civarında düşüş kaydetti.
Piyasa katılımcıları Çin MB'nin yapmış olduğu bu tek seferlik aksiyonun, Yuan'ın değer kaybına izin vermek anlamına geldiğini değerlendiriyor. Barclays PLC ve Mizuho tarafından değerlendirildiği üzere, Güney Kore, Tayvan ve Singapur söz konusu aksiyondan en fazla etkilenecek ülkeler olarak rapor ediliyor. Bu üç ülkenin politika yapıcıları zayıf dış taleple uzun zamandan beri mücadele etmekteydi. Singapur 11 Ağustos Salı günü 2015 büyüme tahminini aşağı yönde revize etmişti.
Çin'in en büyük ticari partnerlerinden biri olan Malezya'nın para birimi de yıl başından bu yana hem petrol fiyatlarının zayıflaması hem de Başbakan Najib Razak'a yönelik yolsuzluk iddialarından etkileniyor.
Merkez Bankalarının Banka'sı konumundaki Bank for International Settlements'a göre; yuan dört çeyrektir Reel Efektif Kur bazlı olarak %13 değer kazandı.
Deniz KAHRAMAN
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder