Güney Afrika'da 2014 yılının ilk yarısının önemli bir kısmı platin işçilerinin grevi nedeniyle üretim kaybıyla geçti. Hatırlanacağı üzere Güney Afrika'da yaşanan platin greviyle 70.000 madencinin greve gitmesi, ilk çeyrekte 471,720 ons üretim kaybına yol açarken, 19.8 milyar rand ($1.9 milyar) zarara neden olmuştu. Güney Afrika madencilik üretimi, 2014'ün ilk üç aylık döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %24,7 düşüş göstermişti. Söz konusu gerçekleşme, 1967'nin ikinci çeyreğinden bu yana gerçekleşen en keskin düşüş olarak gerçekleşmişti.
Çin'in yavaşlamasıyla madencilik sektörünü zor bir dönem bekliyor. Güney Afrika Randı, ABD Doları karşısında 12.71 seviyesiyle 13 yılın en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Metal fiyatlarının keskin düşüşüyle birlikte ülkenin ihracatı da ciddi baskı altında.
Citi Ticaret Haddi Endeksi, ihracat fiyatlarının ithalat fiyatlarına oranının 2004'ten bu yana en düşük seviyede olduğunu gösteriyor. Altın, platin, elmas, kömür ve demir cevheri ülkenin en önemli ihraç ürünleri arasındadır. Petrol ise ülkenin en büyük ithalat kalemlerinden birini oluşturmaktadır. 2014 yılının ikinci yarısında petrol fiyatlarının geri çekilmesi ülkeye katkı sağlarken, 2015 yılının ilk yarısında petrol fiyatları stabilize olmasına rağmen diğer emtia fiyatlarının düşmeye devam etmesi ülkenin aleyhine olmuştur.
Güney Afrika Merkez Bankası ise kötüleşen ekonomik koşullara rağmen, cari açık (%4,8 GSYH) dolayısıyla faizleri indirecek alan bulamıyor. Diğer yandan enflasyon da %4,6 seviyesinde.
Grafikte turuncu renkle Dolar/Rand paritesi gösteriliyor. Gri renk ileriye dönük rand fiyatlamasını (forward) gösterirken, mavi renkle Bloomberg anketine katılan katılımcıların kur tahmini gösteriliyor.
Ülkenin en önemli ekonomik sorunlarından biri işsizlik oranının %26,4 seviyesinde olması. İşsizlik oranı mevcut seviye itibariyle 2005'ten bu yana en yüksek seviyede. İşsizlik oranının yükselişine bağlı olarak ülkede yabancı karşıtlığı da had safhada. Çalışmak üzere Güney Afrika'ya gelen diğer Afrika ülkelerinin vatandaşları çatışmaya varan şiddetle karşı karşıya kalıyor. Olaylar ilgili ülkeleri diplomatik düzeyde karşı karşıya getiriyor. Güney Afrika Araştırma Enstitüsü (GCRO) tarafından yapılan çalışma marjinal işlerde çalışanların sadece %18'inin yabancılar olduğunu gösteriyor.
Deniz KAHRAMAN
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder