Deniz Kahraman: ECB ve Enflasyon Misyonu

16 Nisan 2015 Perşembe

ECB ve Enflasyon Misyonu

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi 15 Nisan Çarşamba günü sonuçlanan ECB faiz kararı sonrasında TSİ 15:30 itibariyle basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı düzenlenen protesto gösterisiyle birlikte unutulmazlar arasında yerini aldı. Toplantıda gerekmesi durumunda aylık 60 milyar euro olarak sürdürülen varlık alım programının gerekmesi durumunda yeniden düzenlenebileceği ifade edildi. Komitenin parasal genişleme stratejisi teknik düzenlemelere açık olarak ifade edildi.

ECB Başkanı Mario Draghi çekirdek enflasyonun seyrinin varlık alım programı açısından kritik olduğunu ifade etti. Grafikte kırmızı renkle çekirdek enflasyon, siyah renkle hizmet sektörü enflasyonu gösteriliyor. Her iki enflasyon göstergesi de son aylarda zayıf kalmaya devam ediyor. Komite üyeleri enflasyonun ilerleyen aylarda zayıf kalmaya devam edebileceğinin altını çiziyor. Yıl sonuna doğru ise toparlanma görülmesi bekleniyor. Hizmet sektörü enflasyonu iç talepten kaynaklanan bir enflasyon göstergesi olarak görülüyor. Mart itibariyle %1,0 ile rekor düşük seviyeye gerilemiş durumda. Mart ayında çekirdek enflasyon ise %0,60 seviyeyle aynı şekilde rekor düşük seviyede.
Toplantı metnine ilk defa giren ifadelerden biri, "enflasyon görünümünde orta vadeli görünüme bakıldığı" oldu. Yakın dönemde yaşanan "geçici" etkiler komite üyeleri tarafından ikinci planda görülüyor.

ECB mevcut sözlü yönlendirme itibariyle -0,20% seviyesinden daha yüksek faize sahip olan tahvilleri alabiliyor. Bu nedenle ECB'nin -0,20% seviyesine mesnet teşkil eden mevduat faizini daha da indirerek, daha fazla tahvil alabilmesine olanak sağlamak ilerleyen dönemde gerekebilir. ECB Başkanı Mario Draghi dün gerçekleştirdiği basın toplantısında mevduat faizinde yeni bir indirimin olası olmadığını ifade etmişti.

ECB parasal genişleme programı 9 Mart 2015 tarihinde başlamıştı. Eylül 2016'ya kadar hali hazırda devam edecek. Ancak gerekmesi durumunda "daha uzun" süre boyunca devam edebilir. Ancak ECB alacak tahvil bulamazsa (-0,20% kısıtından dolayı) hükümetlere doğrudan finansman sağlanması gündeme gelebilir.

Deniz KAHRAMAN

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder